Saturday, 22 May 2010

“UPDATE” Demam Peperiksaan Bermula


السلام عليكم . بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم.لا إله إلاَّ الله.محمد رسو ل الله

الحمد لله رب العا لمين. الصلاة و السلام على رسو ل الله.اما بعد


Apabila kesibukan menguasai pentas kehidupan…apabila malas menguasai diri…. Apabila kebosanan menguasai fikiran…itulah kesimpulan yang dapat aku lakukan setelah sekian lama tidak meng’update’ atau post entry di blog aku ini.

Kini… jadual peperiksaan sudah keluar. Maka segala kesibukan, kemalasan dan kebosanan tu terpaksa aku buang jauh-jauh. Tapi bagaimana ye? Kadang-kadang masaku lebih banyak dengan internet, buka kitab/buku…menghafal sikit…mula rasa letih, mata mengantuk, lapar dan berbagai-bagai lagi..apa nak jadi dengan aku ni…


Selepas ini, tiada peluanglah untuk aku enjoy lagi.. aku kena berusaha bersungguh-sungguh, bersemangat dalam study..tak boleh main-main lagi… teruskan berusaha wahai Alias Bin Abdul Manan…insyaallah kejayaan menjadi milikku...

Berikut adalah Jadual Peperiksaan Usuluddin Dakwah Tahun 3 semester 2 2009/2010


Bermula dengan Syafawi Al-Quran pada 25/5/2010 ini.. kemudian terus disambung dengan madah lain…


حاضر عالم اسلامى29/05/2010 -

فقة30/05/2010

وسائل تبليغ الدعوة31/05/2010

القرأن الكريم (تحريري)03/06/2010

اللغة العربية06/06/2010

تفسير موضوعى07/06/2010

خطابة10/06/2010

علم الرجل13/06/2010 -

تاريخ الدعوة14/06/2010

تيارات الفكرية17/06/2010

حضارة الاسلامية20/06/2010

ثقافة الاسلامية21/06/2010

مقارنة الاديان 24/06/2010

اللغة الانجليزية27/06/2010

مناهج محدثين28/06/2010 -


Bila tiba musim peperiksaan, pelbagai ragam dapat dilihat… ada yang buat study group,usung kitab ke hulu ke hilir, study sendirian, tasmi’ hafazan dan bermacam-macam lagi.


Kepada sahabat-sahabat seangkatan denganku sekalian...marilah kita sama-sama berjuang sehabis daya untuk menghadapi peperiksaan ini..sesungguhnya kejayaan tidak akan datang dengan sendirinya. Ia perlukan kegigihan, kesungguhan dan usaha yang berterusan. Semoga Allah SWT permudahkan urusan kita semua.


"Sekali kaki melangkah dijalan ALLAH ..jangan undur, biar masa berganti, keazaman tetap subur di hati,biar zaman berubah, keyakinan pada ALLAH jangan goyah, cuba sehabis daya, moga kejayaan milik mereka yang berusaha dan yang menempatkan ALLAH dihatinya" dan kepada sahabat-sahabat seperjuanganku salam imtihan aku ucapkan, maafkan aku jika ada salah silap, Doakan kejayaanku ... Bitaufiq wannajah , Amin......

6 comments:

haNim said...

salamat berjuang~~!!!

Alam Alie said...

terima kasih saudari hanim...

Anonymous said...

best of luck in ur imtihan... ma'an najah... :)

-al-mukhlisah-

Anonymous said...

man jadda wa jadda

Anonymous said...

salam wbt pakcik!pakcik jgn malas! sila jd rjin,pstu pakcik takley bnyk mkn sbb nnt ngntuk,pstu tdo,akibatnya nnt adelah tak stdy n perut buncit!haha..[gaya gelak sopan]

p/s:semoga Allah mmberi kemudahan pd pkcik dlm segala yg pkcik buat..semoga Allah semakin kasih pd pkcik,melebihi kasih manusia lain pd pkcik..dan semoga Allah limpah kurnia rahmatNya pd pkcik :-)


-daripada bunga yg berseri n cantik :-)-

alam alie said...

alfun syukran alaikum....
yelah cik bunga... nasihat cik bunga insyaallah akan sy cuba ikuti... syukran

Post a Comment

Kembara Gurun Sahara © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute